PER L’AMOR DE DÉU

Un company em va demanar que escriguera alguna cosa bonica, així que deixant de banda la poesia, un dels sentiments més bonics que he tingut la sort i el privilegi d'experimentar és l’amor. Malgrat que és un terme a sovint molt idealitzat i abstracte, potser cal diferenciar alguns tipus d’amor: el més conegut i desitjat per tothom és estimar i sentir-se estimat per la parella, passant per la passió, la tendresa, el respecte mutu; però cal afegir que també el solem confondre amb la dependència de viure amb altra persona, fins i tot ens sembla en la seua màxima expressió quan l’enamorat li diu a la seua estimada: "no puc viure sense tu".

També es parla d’amor propi com l’estima que cadascú es té a si mateix i l’afany de millorar les pròpies actuacions; però tristament algunes persones no són capaços ni d’estimar-se a elles mateixa, i en altres, una sobreestima també sol alimentar l’orgull i pot arribar a convertir-se en arrogància i fer que menyspreem als altres.
Però el tipus d’amor que més difícil d’experimentar com éssers humans ens resulta és l’amor al proïsme1. Entenem la capacitat d’estimar a tots aquells que ens envolten o amb qui ens relacionem de manera que se senten bé, se senten a gust i ben atesos, senten que són importants per algú més, tal com a nosaltres ens agradaria que ens tractaren. Aquest és el verdader amor en tot el seu màxim esplendor; és l’amor que té mèrits, perquè quin mèrit tenim si estimem a qui ens estima, o si fem el bé a qui ens fa el bé o si prestem a aquells de qui esperem rebre?.
Sense dubte ens resulta molt difícil tractar bé a aquells que no s'han portat bé amb nosaltres, però la vida és massa curta per a viure-la en pleits, baralles i divisions. Potser cal que siga aquesta la nostra aspiració, perquè si cadascú ho practicara una mica més, segur que ens sentiríem millor amb nosaltres mateix, amb el món i la vida i també amb Déu, que és la font d’aquest Amor.
Així que per molt que vullguem parlar de coses boniques com amor, alegria, sort, fortuna o felicitat, a mi no deixa de fer-me veure lo trist que és saber que en el món, i fins i tot en la nostra pròpia ciutat, hi ha gent que no coneix eixe amor misericordiós, desinteressat, lliure, pacient, servicial o sense enveges ni prejudicis. Potser cal deixar de mirar-nos el melic veure que hi ha gent que està abandonada, perduda, soles...
Certament a mi m’agradaria fer alguna cosa més que ajudara a canviar una mica el nostre entorn. I a tu?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada