MENTIRA O VERITAT

Es diu que "les veritats a la cara ofenen" o que "per dir les veritats es perden les amistats". D'alguna manera açò bé pot indicar que no estem preparats per a sentir les veritats o que tampoc sabem dir-les. Així hi ha qui diu que no té pels en la llengua, però també per aquest motiu hi ha qui ha perdut molts amics. Llavors, és preferible no dir la veritat?.
Jo pense que la sinceritat no està renyida amb la diplomàcia; que hem de ser completament sincers, però també que si no sabem dir les coses bé, és millor callar que dir una mentida. Potser callar és l'altre dels problemes. Ens costa molt lligar la llengua i abans de callar, sempre acabem per soltar alguna escopinyada de la que poc medim les conseqüències que aquesta pot provocar, no només sobre els altres, sinó també sobre nosaltres mateixos. Així sembla que tenim molt que aprendre.
Però sovint vivim en un món ple de mentides, on no sols ens trobem amb les xicotetes mentides que podem dir cada dia, sinó també amb aquelles que arrossegades al llarg dels anys pels interessos d'algunes persones de la seua època, macerades pels seus seguidors, i repetides al cap del temps, han acabat convertides en el que estem convençuts que són grans veritats. Així hem adornat les xicotetes veritats amb gran quantitat de mentides, fins que curiosament, en compte de convertir-se en grans mentides, han acabat convertint-se en grans veritats. Però el pitjor de tot és que pobret de qui porte la contra!.
D'alguna manera ens hem anat acostumant a les mentides, tant com a tindre peus. Així hem deixat de banda la nostra capacitat crítica per a viure amb la més absoluta indiferència i deixar de creure en tot en compte de buscar la veritat com l'agulla en el paller. Hem deixat de creure en la religió, en la política, en els mitjans de comunicació, en les persones, en les capacitats de l'ésser humà, en els valors... Ja no ens interessa polir-nos com a persona o tractar de fer un món millor, sinó la pròpia subsistència del nostre "ego".
Hem de continuar callant?. Hem d'aprendre a combregar amb rodes de molí?. És millor ser indiferents?.
danibalaguer@movistar.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada