RECUPERACIÓ DE METALLS

Durant uns quants anys vaig estar treballant en una fàbrica on es feien màquines per al reciclatge de qualsevol matèria: plàstics, cartró, tela, residus orgànics, metalls... Malgrat que el reciclatge ha estat cobrant importància en els últims anys i hi ha grans empreses, serioses, de prestigi, respectuoses amb el medi ambient, potser també ha segut una professió majoritàriament no massa ben vista, perquè ha estat atribuïda o duta a terme per un determinat tipus de gent sense molt bona fama. A aquestes persones, segurament no els ha importat massa el medi ambient, o el bé comú, sinó la pròpia subsistència, fins i tot, arribant a trencar o furtar metalls dels carrers o cablejat elèctric dels parcs per a vendre’ls després als ferrovellers.

Així, sempre em sona un tant graciós l’anunci de la ràdio que parla de la “recuperació” de metalls, però en aquest cas, de major valor que el ferro o el coure. Ara que potser no hi ha massa diners, les persones que tenen joies arriben a vendre-les i està de moda la compra d’or, sí, un metall, però no de qualsevol tipus. Per a mi això no constitueix una vertadera “recuperació”, sinó més bé una inversió, potser amb un component més lucratiu que el de la recuperació d’altres matèries menys decoroses i com a mitjà de vida.

Passejant per diferents llocs on sé que abans hi havia algun vell pal metàl·lic per al cablejat elèctric, o fins i tot prop de fàbriques abandonades, he pogut veure gent tallant a mà eixos metalls, segurament per a endur-se’ls i després vendre’ls per “guanyar-se la vida”, com sovint diu eixa mateixa gent amb la que també he tingut l’oportunitat de tractar.

El cert és que em sembla molt bé que es puga reaprofitar eixes coses que poden estar abandonades i que també permeten subsistir a altres famílies en aquestos temps de crisi, això és per a mi una vertadera “recuperació”, però cada vegada que veig eixa gran creu de ferro encimbellant una de les cimes del nostre voltant, em pregunte: no arribarem a despertar-nos un dia i no veure-la perquè algú se li haja ocorregut “recuperar-la”?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada