INFORMÀTICA D’USUARI

No sé massa bé què vol dir açò, però el cert és que tothom sap informàtica a nivell d'usuari i així ho posa també en el seu currículum, però el cert és que sovint vas als llocs on et pots trobar a qualsevol persona darrere d'un ordinador, que sempre acaba dient que li fa coses estranyes en aquell precís moment en el que t'ha d'atendre, i d'açò, no es lliuren ni els funcionaris, que tantes proves han hagut de superar per tindre un lloc de feina "per a tota la vida".

Sé que amb el sistema operatiu comunament estés en tot el món, la informàtica és molt accessible per als usuaris, que no necessiten entendre de programació per a poder utilitzar un ordinador amb més o menys facilitat, però una cosa és que siga més accessible, i altra ben diferent saber-lo utilitzar amb suficient soltesa per saber afrontar les possibles incidències, malgrat que hi ha qui pensa que la informàtica i la màgia estan molt relacionades. I en eixes vegades en les que et trobes algú així, fixe per a tota la vida, com si estiguera descobrint el món a través de l'ordinador o fent una exploració arqueològica i que després de tot no et pot solucionar allò que necessites i acaba demanant-te que ho faces per Internet... Potser cal preguntar-se què fa eixe tio ací?.

Jo potser sóc un d'eixos estranys personatges una mica ermità, que no té Internet en casa, però que té els coneixements suficients per desmuntar-te l'ordinador i tornar-lo a muntar peça a peça, connectant-lo en xarxa, blindant la connexió sense cable, compartint arxius o dispositius, instal·lant diferents sistemes operatius i milers de coses més, que al cap i a la fi, sembla que no aprofiten per a res.

Curiosament, per conduir un cotxe, ens resulta impensable fer-ho sense carnet, sense segur, sense passar-li la inspecció tècnica, o sense fer-li les revisions necessàries per que no ens deixe tirats enmig la carretera o fins i tot, puguem tindre un accident.

Amb la informàtica passa el contrari. Tot el món diu que en sap, però realment quasi tots es manegen amb un ordinador sense haver fet un curset abans que els ensenye el necessari, és a dir, van sense carnet. Sovint no gasten diners en programes antivirus o també utilitzen programes pirates o descarregats de qualsevol lloc, és a dir, van sense segur i sense inspecció tècnica. I a més, esperen que funcione sempre, sense donar problemes ni fer-li cap tipus de manteniment, de vegades tan senzill com una desfragmentació de disc o una neteja d'arxius temporals.

Sense dubte, ens trobem en un món difícil d'entendre, on potser l'experiència i l'habilitat són la cortina de fum que et demanen per ficar a qualsevol "enchufat" en un lloc on pugues fer i desfer sense que se n'adone del que passa. I així va el nostre país. De vegades, coses així em fan comprendre el fet que volen abaratir l'acomiadament, o el "despido", que sona més clar, però s'hauria d'aplicar tant en l'àmbit privat com en el públic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada