PERSONES AMB GARANTIA

Quan comprem una nevera o un cotxe, entre moltes altres coses, generalment els fabricants donen dos anys de garantia, termini dins el qual, si hi ha alguna avaria, havent fet bon ús de l’aparell, la reparació està coberta.
En el cas de les persones, que se suposa que duren més que qualsevol aparell, sembla que la garantia es perd tan prompte com influències de la societat van calant en l’individu de manera que li fan perdre tots els valors. Però què són els valors?. A sovint es parla de valors, però sembla ja una cosa abstracta, pròpia dels cavallers del passat i el seu honor. Avui el valor el tenen les coses materials com els diners, les joies, la casa, el cotxe, la feina, les obres d’art, és a dir, coses que estan fora de les persones, i que per aconseguir-les, a sovint és a costa dels demés. I tot açò es reforça més davant la crisi que afecta totes les coses materials que porten el nostre benestar i que ens mouen cap a la nostra pròpia supervivència, sense importar-nos massa la dels demés. Així impera l’egoisme, la corrupció, la mentira, el consumisme, l’opressió, la injustícia, la competència, l’individualisme, la immoralitat, la violència...
Potser ens puga resultar exagerat, però en realitat no cal anar molt lluny per a descobrir conductes poc honestes. Existeixen en la nostra pròpia vida i hem de ser capaços d'analitzar-les, descobrir-les, sense intentar justificar-les amb el comportament dels altres. Potser encara no hàgem assumit que nosaltres també formem part de la societat i que el nostre exemple, actitud i comportament en la vida serveixen de model o influeixen a altres persones. La societat no canviarà quan canvien només les persones que ocupen alts càrrecs, sinó quan tu, aquell altre, jo... canviem.
Són els valors com l'honradesa, la lleialtat, la sinceritat, la capacitat de treball i el sentit de la responsabilitat... els que donen una bona garantia de la pròpia persona. És fàcil saber a què ens atenim quan ens relacionem amb persones honrades. Al contrari quan ens relacionem amb una persona falsa, hipòcrita, sense honra i sense dignitat, tots són problemes, confusió i falta d'enteniment.
Darrere d’aquest temps de crisi, cal preguntar-se com anem a sortir d’aquesta i si hem aprés alguna cosa. Tal vegada cal retornar als vertaders valors de l’ésser humà. Però quins són?. Hem de promoure valors com l’AMOR, en un món egoista i indiferent; la JUSTÍCIA, enfront de tantes formes d'injustícia i exclusió; la PAU, en oposició a la violència; l’HONESTEDAT, enfront de la corrupció; la SOLIDARITAT, en oposició a l'individualisme i a la competència; la SOBRIETAT, en oposició a una societat basada en el consumisme; la CONTEMPLACIÓ I GRATUÏTAT, en oposició al pragmatisme i a l'utilitarisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada