Sovint els sers humans han debatut sobre l'existència o no de forces divines. Es diu també que creure en una cosa no visible ni demostrable científicament, és només qüestió de fe. La fe, simplement es té o no es té. Però Què és la fe? Diuen que mou muntanyes. Com ho podríem explicar?
Potser podem utilitzar el senzill exemple dels espinacs. Es diu que cap a 1930 les autoritats sanitàries d'un conegut país es van veure desbordades per l'augment del nombre casos d'anèmia produïts per la falta de ferro. Prompte es van iniciar campanyes entre la població per a popularitzar el consum d'aliments rics en este mineral. Segons un estudi publicat l'any 1870 i per un error en la transcripció de l'intèrpret, es van transcriure malament les dades originals, corrent els decimals de la xifra i per tant, multiplicant per deu el contingut en ferro dels espinacs.
Este error va donar lloc a què es disparara la producció i el consum d'espinacs, fins i tot portant-ho a la televisió a través d'un personatge animat que al prendre espinacs, cobrava una força i vigor espectaculars. Encara que després es va descobrir l'error, l'aura del personatge va continuar eclipsant la realitat i el mite encara persisteix en els nostres dies.
Açò explica el poder de la fe. Els sers humans pareix que necessitem creure en alguna cosa per a mobilitzar-nos, per a produir i consumir espinacs, per veure-ho en la televisió, indistintament que l'origen d'eixa creença estiga fonamentat en errors o imperfeccions. Creure en una cosa ens ajuda a ser millors, a traure forces, a moure el poder de la humanitat. I mentrestant, els que no creuen, els que estan convençuts que estem ací per una sèrie de mutacions aleatòries, producte de l'evolució, potser es limiten a viure, naixent, creixent, treballant, amuntonant riqueses, reproduint-se i envellint sense més, com a robots, tal vegada també sense preocupar-se pels altres.
-- Daniel Balaguer http://www.danielbalaguer.es https://sites.google.com/site/danielbalaguer
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada