Es diu que els dinosaures van dominar la terra durant el Juràssic i el Cretaci per la seua capacitat d'adaptació després d'uns períodes d'extincions massives provocades pels canvis de les condicions del planeta. Però després d'uns 160 milions d'anys d'existència, es van extingir. D'açò, fa ja altres tants 65 milions d'anys. És a dir que el ser humà acaba de nàixer, però ja es desmarca clarament com l'espècie dominant del planeta.
Encara que no content amb açò, dins de la nostra mateixa espècie, des d'antic ha maquinat les mil i una maneres per a dominar o controlar a l'altre, però bàsicament estes formes de domini es podrien classificar en tres grans grups: El domini per mitjà de la força bruta (garrot, violència física, armes…); el domini fent ús de la por (les forces sobrenaturals, comparant amb successos històrics, hipotètics o ficticis…); o per mitjà de l'abús de poder (castic, burocràcia, economia…).
Potser, arribades estes dates, podem observar una clara forma de domini dels adults sobre els xiquets, donada entre alguns pares o educadors d'infantil, que amenacen amb “el patge et vigila” o “si et portes malament no et portaran joguets”, “et portaran carbó”, però inclús fora del Nadal queden vestigis del “home del sac”. Em pareix quelcom desfasat i repel·lent, però de quina altra forma podríem controlar eixos xiquets actius, àvids d'explorar, descobrir, experimentar, que inclús mesuren i desafien els adults?. Segons les seues inquietuds, interessos i prioritats, serà labor de cada un esbrinar-ho, però potser el més còmode és replicar el que altres van fer amb nosaltres, sense tan sols qüestionar-ho i valorar-ho, possiblement fins que arribe el dia en què ens extingim.
Així, des de xicotets, ens desenrotllem alletats per la por i el castic, aprenent ja a viure subjugats a l'autoritat, per molt rebels que després ens podem creure o actuar. Potser és una missió de les noves generacions anar acabant amb estes formes d'actuar, perquè només així podrem donar cabuda a noves maneres de relacionar-nos i altres esdeveniments.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada